Vanliga frågor
Här har vi samlat våra vanligaste frågor och svar.
Vad är skillnaden mellan IPL och Diodlaser?
Skillnaden mellan laser och IPL är ljusets våglängder
Många tror att IPL och laser är samma sak, men det stämmer inte. Rent tekniskt skiljer sig ljuset och våglängderna åt, laser använder ljus på en våglängd medan IPL är ett bredspekrat ljus med fler våglängder. Båda metoderna kan användas för hårborttagning med långvarigt resultat, med Lumea IPL har Philips utvecklat en IPL-lösning som är effektiv och säker för hemmabruk.
Laser har ljus av en enda färg
En laser är en ljuskälla som avger ljus av en “enkel våglängd”, vilket betyder ljus i en enda färg. Det finns många olika typer av lasrar, alla har utvecklats med sin egen ljusfärg. För hårborttagning med laser måste man använda laser med en ljusfärg som kan absorberas av pigmentet i håret och hårsäcken, så kallad melanin. Melanin kan absorbera många olika ljusfärger, och för hårborttagning ska man använda lasrar som avger rött eller infrarött ljus. Andra färger som blå eller grön ska inte användas eftersom de även absorberas av blodet och andra hudskikt.
IPL innehåller många olika ljusfärger
Vid IPL (Intense Pulse Light) är ljuskällan en blixtlampa, precis som en kameralampa. Ett blixtljus avger en puls av vitt ljus som innehåller alla färger av ljus inklusive UV, blå, grön, gul, orange, röd och infraröd. För hårborttagning med IPL absorberas ljuset av hårets melanin vilket betyder att man måste filtrera bort det orangea, röda samt infraröda ljuset eftersom de likt vid laserbehandling också kan absorberas av blodet eller andra hudskikt. Man filtrerar även bort UV-ljuset. Därför har Lumea och andra IPL-enheter ett filter mellan blixtlampan och huden.
Vad är Microneedling?
Microneedling
Microneedling innebär att man orsakar “mikro skador” på huden med mycket fina nålar. Dessa skador försätter huden i ett läkningsläge vilket frisätter kollagen, elastin och stimulerar nya hudceller. Detta i sin tur minskar tecknen på åldrande som exempelvis fina linjer, slapphet och ojämn hudton. Även reducering av akne ärr, kirurgiska ärr, hudbristningar, förbättrar rynkor samt minimerar hudens porrstorlek.
Microneedling tillsammans med hyaluronsyra stimulerar hudens fasthet och ger även en huduppstramning. Microneedling penetrerar huden mellan 20 till 90 gånger per sekund med en reglerbar hastighet och från 0,25 mm till 2,0 mm djup, beroende på vilket område som skall behandlas.
Behandling med Microneedling sker med minsta möjliga obehag och bedövningskräm kan användas innan behandling, beroende på vilket djup på nålar som används. Själva utförandet av behandlingen går snabbt, endast 5-10 minuter per behandlat område och kan åstadkomma stora förändringar på ärr, bristningar, rynkor och åldrad hud.
Efter behandlingen masserar vi in huden med hyaluronsyra.
OBS! Din hud efter behandlingen är ungdomlig och fräsch men känslig! Var försiktig med direkt sol mot ansiktet och skydda ansiktshuden med minst 30 SPF under sommaren.
För optimalt resultat bör en behandlingskur genomföras vanligtvis bestående av 5-6 behandlingar med en månads intervaller. Läkningstiden efter genomförd behandling är kort, huden kommer att vara lite röd och lätt svullen upp till en vecka men redan efter 48 timmar kan make-up appliceras och du kan återgå till ditt arbete.
Microneedling är en avancerad nålningsteknik och ett av de senaste genombrottet inom hudföryngring. Microneedling använder sig av 12 sterila nålar som vertikalt gör hål i huden med en automatisk vibrerande funktion. När Microneedling flyttas över hudens yta stimulerar den till nyproduktion av naturligt kollagen, samtidigt som fina mikrokanaler skapas i huden. Kanalerna ökar hudens upptagningsförmåga av näringsämnen och fukt med 80%. Därmed säkerställs ett upptag av behandlingspreparat djupt ner i huden, samtidigt som hudens produktion av naturliga elastiska komponenter ökar.
Hur lång tid tar det innan jag ser resultat? Vanligtvis kommer du att se resultat redan efter första behandlingen. Mer varaktiga resultat kommer att ske efter 4 till 6 behandlingar placerade med 4-6 veckors mellanrum. Din huds kondition kommer att fortsätta att förbättras under de närmaste 6-12 månaderna efter en kur av behandlingar, och i kombination med rekommenderade hudvårdsprodukter.
Är behandlingen smärtsam? Upp till 0,5 mm nåldjup är behandlingen med Microneedling i princip smärtfritt. För behandlingar över 0,5mm djup kan en lokalbedövande kräm behöva användas för en mer smärtfri behandling (appliceras 15-40 minuter innan behandling).
Hur ser återhämtningstiden ut efter behandling? Generellt ingen återhämtningstid, men du kan uppleva ansiktsrodnad upp till 12-24 timmar efter behandlingen. De flesta kan återgå till normala dagliga aktiviteter direkt efter behandlingen.
Hur snart efter filler- eller botoxinjektioner kan jag göra en Microneedling behandling? Det rekommenderas att du väntar minst 2 veckor efter injektioner så att eventuell blåmärken mm från injektionen har stabiliserats.
Microneedlings kollagenstimulerande effekt kan jämnföras med fraktionerad laser-behandling, men utan biverkningar och med minimal återhämtningstid.
Vad är kemisk peeling?
Vad kan kemisk peeling åstadkomma?
En AHA-syra är en lite svagare fruktsyra medan TCA-syran är starkare och därmed mer effektiv som behandlingsmetod. Efter en behandling blir huden blir lenare och dess porer drar ihop sig. Även vissa mindre och ytliga rynkor liksom pigmentförändringar kan försvinna i och med behandlingen. Slutresultatet blir att huden får ett fräschare, slätare och yngre utseende.
Du kan förbättra:
- Acne och acneärr
- Åldersfläckar och solfläckar
- Fina linjer och rynkor
- Fräknar
- Ojämn hudpigmentering
- Grov hud och fjällande hud
- Ärr
- Solskadad hud
Så här går en behandling till
Behandlingen varierar beroende på vilken peelingform man använder. Vid en AHA-peeling appliceras syran på aktuellt behandlingsställe och får verka i några minuter. Under behandlingen kan en stickande eller svidande känsla uppstå. Vid en TCA-peeling applicerar man syralösningen ett visst antal gånger, tills man nått önskvärt behandlingsdjup. Denna behandling kan kännas lite mer, många beskriver känslan som ”brännande”.
Att tänka på efter behandlingen
Efter en AHA-peeling brukar huden fjälla lätt och en rodnad uppstå. Den lite starkare TCA-behandlingen blir rodnaden ofta mer omfattande och huden kan även svullna upp. Ibland förekommer även ytligare sår samt missfärgningar. Några dagar efter behandlingen brukar huden börja flagna. Sådana följdbesvär oftast snabbt övergående och avtar någon eller några veckor efter behandlingen. Viktigt att komma ihåg, är att huden blir mycket känslig för solljus tiden efter behandlingen. Viss ojämnhet kan uppstå i pigmenteringen på grund av behandlingen, och det är därför viktigt att inte utsätta huden för direkt solljus under de närmsta månaderna efter behandlingen. Använd alltid en sollotion med mycket hög solskyddsfaktor vid vistelse utomhus.
Vad innebär fettreducering?
När man diskuterar fettreducering är det viktigt att konstatera att dessa behandlingar aldrig kan ersätta den hårda vägen – träning och kost. De kan heller aldrig annat än att punktreducera fett.
Utbudet av olika behandlingar för fettreducering är mycket stort. I marknadsföringen utlovas snabba och omfattande resultat. Ibland talar man t.o.m. om ”fettsugning utan kirurgi”. Riktigt där är tekniken dock inte ännu.
Vid allmän övervikt är vare fettreducering eller kirurgisk fettsugning något bra alternativ. För den som redan är i god form och vill finputsa ett område kan dock fettreducering fungera mycket bra.
Man förstör fettcellerna eller tömmer vävnaden
För att förstå hur fettborttagning fungerar kan det vara bra att känna till lite fysiologi. Mellan huden och kroppens inre finns en isolerande och skyddande energidepå i form av ett fettlager. Fettlagret är olika tjockt på olika delar av kroppen.
En fettreducerande behandling syftar till att minska volymen i fettvävnaden. Man kan, lite förenklat, göra detta på två sätt.
- Man förstör fettcellerna för alltid.
- Man tömmer vävnaden på vätska och slaggprodukter.
Att förstöra fettcellerna har fördelen att resultatet blir permanent. Tömmer man vävnaden kan man räkna med att den snart fylls på igen om man inte regelbundet underhållsbehandlar eller genomför en omfattande livsstilsförändring.
Behandlingsalternativ för fettreducering
Även om utbudet av olika fettreducerande behandlingar är mycket stort bygger de alla ut på en eller flera av dessa tekniker: frysning, strålning, massage eller injektioner.
1. Fettfrysning – nedkylning tills fettcellerna fryser ihjäl
Fettvävnad är känsligare för kyla än annan vävnad. Genom att kyla ner cellerna i fettvävnaden kan man få dem att kristalliseras och därmed dö.
I Sverige erbjuds behandlingar med fettfrysningstekniken under namnen:
- Cool Sculpting®
- LipoCryo®
- CoolContour®
Tekniken som används kallas för Kryolipolys. Den fungerar och kan reducera fett med upp till ca 20% per behandlingstillfälle. För mer information om respektive behandling klicka på länkarna ovan.
2. Bindvävsmassage – tömmer och stimulerar fettvävnaden
Djup och kraftfull massage s.k. bindvävsmassage har visat sig kunna dränera fettvävnad på vätska, fettsyror och slaggprodukter. På så sätt kan man uppnå slimmande effekt, reducera celluliter samt strama upp slappa hudområden.
Som fettreducerande behandling har bindvävsmassage en begränsad långsiktig effekt då den inte dödar utan endast dränerar fettceller på innehåll. I Sverige erbjuds bindvävsmassage under bl.a. följande produktnamn:
- LGP Endermologie® (bindvävsmassage)
- VelaShape/Smooth® (bindvävsmassage+strålning)
- AWT® (vibrationsmassage+strålning)
Fettvävnad är passiv vävnad med dåligt blod- och lymfflöde. Det kan därför finnas vinster i att använda dessa behandlingar i kombination med en kirurgisk fettsugning eller annan fettreducerande behandling.
3. Strålning – ljus eller radiovågor som värmer, stimulerar och bryter ned
Olika former av strålning har sedan länge använts inom medicinen. Till de mer kända användningsområdena hör röntgen, fosterundersökning och för att spränga njurstenar.
Genom att använda strålning i form av ljus (optisk), värme (infraröd) eller radiovågor (RF) kan man värma upp och stimulera ökat blod- och lymfflöde samt frigöra fettsyror, slagg och vätska i fettvävnad.
De substanser som frigörs vid dessa behandlingar förbränns och transporteras bort av kroppen. På så sätt tömmer man fettvävnaden och då uppstår en tillfällig volymminskning.
Till de mer kända strålbehandlingarna för fettreducering hör:
- Vela Shape/Smooth (bindvävsmassage+strålning)
- AWT® (vibrationsmassage+strålning)
- iLipo® (strålning)
Utöver ovanstående tekniker finns även en relativt ny teknik som kallas för kavitation. I teorin går den ut på att med hjälp av radiovågor skapa sådan friktionsvärme inuti fettcellerna att de skadas och dör. På så sätt vill man uppnå en permanent fettreducering liknande den vid frysning.
Friktionsvärmningstekniken har fått flera olika namn och det blir lätt rörigt. Till de vanligaste benämningarna hör kavitation, ultraljudskavitation, ultraljudsimpulser, interferens, chockvågor och chockvågsterapi. Till de mer kända behandlingsnamnen hör:
- Cavi-Lipo®
- Multi-Light Plus®
- Ultra Shape® V3
Att kavitationstekniken i likhet med övriga strålningsmetoder stimulerar blod- och lymfflöde samt frigörande av fettsyror håller de flesta behandlare med om. Hur effektiv metoden är för att skada fettceller och på så sätt bryta ned dem permanent råder det delade meningar om.
4. Koldioxidinjektioner – aktiverar vävnad och förstör fettceller
Koldioxid är en gas som förknippas med många negativa effekter. Den mest kända är växthuseffekten.
Koldioxid kan när den injiceras i kroppens vävnader stimulera syresättning och förstöra fettceller. Denna behandlingsform kallas för Carboxy Therapy.
Hur kan man ta bort ytliga blodkärl?
Ytliga blodkärl på näsa, kinder och hals kallas även kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser och är ofta kosmetiskt störande. Ytliga blodkärl ser man ofta vid solskadad hud. Ytliga blodkärl och hudrodnad är vanligare hos väderbitna personer som har utsatt sig för sol, kyla eller blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Rosacea blir ofta mindre aktiv när man gör ljusbehandling och hudrodnaden och de ytliga blodkärlen minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först få behandling hos sin hudläkare före ljusbehandling. Effekten ses ofta omedelbart genom att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och blir osynliga.
Man får inga sårskorpor eller andra besvär av behandlingen, däremot kan man få en lätt hudrodnad och värmekänsla första dygnet. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket ytliga blodkärl man har. Det går att behandla näsa, kinder, hals och dekolletage. Vid tendens till hudrodnad ser vi en förbättring av hudrodnaden hos cirka hälften av de som ljusbehandlas.
Andra varianter av ytliga blodkärl är små röda punktformiga kärl som strålar ut någon millimeter, s.k. spiders, och små upphöjda röda kärlprickar, s.k. nodulära hemangiom. De är godartade och kan oftast tas bort med ljusbehandling, laser eller diatermi, men har en större tendens än andra ytliga blodkärl att komma tillbaka.
Frågor och svar om behandling med av synliga blodkärl med IPL:
Hur länge håller behandlingen?
De kärl som har dragit ihop sig och försvunnit vid behandlingen är borta för alltid men ofta har man en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och kan behöva göra en ny behandling när man fått nya kärl. Risken att få nya kärl ökar om man är mycket utomhus och i solen.
Gör behandlingen ont?
Varje ljusblixt varar bara någon tusendels sekund och känns ungefär som när en gummisnodd sätter mot huden.
Kan vem som helst göra behandling?
Vi behandlar inte gravida och man skall vara försiktig om man står på läkemedel som ger ljuskänslighet, t ex tetracykliner.
What parts of the body do you do Plastic Surgery on?
How long does it take for an operation?
What are the risks?
What are the most common surgeries?
Will it be covered by my medical insurance?
What is the difference between Cosmetic and Reconstructive surgery?
How long does it take to recover from Reconstructive surgery?
What procedures are considered reconstructive surgery?
The line between cosmetic and reconstructive surgery can sometimes be blurred. Generally, reconstructive surgery improves both appearance and health. Some examples of reconstructive surgery include:
- Tumor Removal
- Laceration Repair
- Scar Revision
- Hand Surgery
- Breast Reduction
- Breast Reconstruction (Following surgical breast cancer treatment)
- Burn Care – Reconstructive Rhinoplasty (to improve nose air flow)
- Eyelid Surgery (to improve field of vision)